BedrijvenBlacklightHorecaKinderkamersObjectenParticulierSchilderijenWorkshops
September 18, 2023
Share

6 tips bij het inhuren van een graffiti artiest

Een graffiti artiest inhuren? Wij zijn al 20 jaar dè graffiti specialist

Je zoekt een graffiti artiest? Dan ben je hier waar je moet zijn!

Graffiti! Je ziet het tegenwoordig overal. Op vakantie bijvoorbeeld of op het internet en social-media. De mooiste kleurrijke graffiti en te gekke graffiti schilderingen of street-art.

Zoiets wil je ook op die saaie muur bij je op de zaak. Of die wand bij je thuis, waar je zo graag iets bijzonders op wilde, maar je wist niet wat. En vooral hoe, want de graffiti artiesten van de straat gaan natuurlijk ‘s nachts op pad en om de graffiti artiesten uit je vakantieland over te laten komen….

Een graffiti artiest in Nederland of België inhuren.

Hoe vind je een graffiti kunstenaar in Nederland of België die precies kan maken wat je mooi vindt? En, minstens zo belangrijk, hoe vind je een graffiti artiest die betrouwbaar is en zijn afspraken na komt. Dan zoek je een professioneel graffiti artiest!

6 tips om een professioneel graffiti artiest in te huren

  1. Een professioneel graffiti artiest staat ingeschreven bij de KvK

Je gaat je muur in de handen leggen van iemand die je via google gevonden hebt, dus je wilt wel weten dat dit helemaal goed gaat komen. Daarom is het belangrijk om in zee te gaan met een professioneel graffiti artiest.

Let erop dat de graffiti kunstenaar waarmee je in zee wilt gaan, staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Via de site van de KvK kun je de gegevens van het bedrijf vinden. Als de graffiti kunstenaar staat ingeschreven bij de KvK, weet je zeker dat hij een bedrijf is en niet iemand die alleen maar voor de lol treinen staat in te kleuren.

  • De portfolio van de kunstenaar zegt alles

Een beginnend graffiti artiest heeft meestal alleen maar foto’s van de treinen en bruggen die hij onder handen heeft genomen, maar waarschijnlijk geen foto’s van afbeeldingen die hij in opdracht heeft gezet. Bekijk daarom zijn portfolio goed. Sommige graffiti artiest plaatsen werk op hun website dat ze niet zelf gemaakt hebben, dus let hier ook goed op! Het zijn plaatjes die tekst ondersteunen, maar het werk is gewoon gemaakt door iemand anders. Vaak kun je dit zien aan de begeleidende teksten die er onder staan. Deze zijn vaak algemeen zoals: ‘Mooie graffiti op straat’, ‘Kleurrijke muurschildering’, ‘Realistisch graffiti portret’. Er staat dan nooit: ‘Ik heb deze graffiti gemaakt’ of ‘We zijn trots op deze graffiti’.

  • Spreekt het werk van de graffiti kunstenaar aan?

De meeste graffiti artiesten hebben echt een eigen stijl die je makkelijk kunt herkennen. De professionele spuiters worden echter door de vele verschillende opdrachtgevers uitgedaagd om steeds meer stijlen te beheersen. Kijk maar eens op ons portfolio om te zien welke verschillende stijlen wij beheersen.

Dit is ontzettend belangrijk, want je wilt zeker weten dat de artiest van jouw muur maakt wat jou voor ogen staat. Hij moet dus van verschillende markten thuis zijn.

  • Kan de graffiti artiest technisch goed spuiten?

Je zoekt natuurlijk een graffiti kunstenaar die hoogwaardige, technisch goed gespoten graffiti kan maken. Maar hoe kun je dit zien?  Daar zijn een paar trucs voor. Dit zijn de volgende punten waar je op kan letten:

Spatten

Waar wij als meteen naar kijken is of er veel spatten in het werk zitten.

Als de graffiti artiest de spuitbus niet goed onder controle hebt, is hij niet in staat de verf mooi vloeiend uit de spuitbus te spuiten. Er komen dan overal kleine en grote spatten in het werk. Dit is een goede indicatie om te zien of de graffiti artiest weet wat hij aan het doen is.

Portretten.

In de klassieke kunst kun je het al zien. Het is zo moeilijk voor een kunstenaar om een goed lijkend portret te spuiten. Dus als je erachter wil komen of de graffiti artiest hoogwaardig werk af kan leveren, kijk dan eens of hij een mooi graffiti portret kan spuiten. Lijkt het portret? En is het realistisch? 

Strakke lijnen

Iedere graffiti artiest is ‘s nachts begonnen in het donker. Vaak schrok hij de volgende dag als hij ging kijken wat hij nou eigenlijk gemaakt had. Alle lijnen stonden slordig. Een strakke lijn spuiten is voor elke graffiti artiest, zelfs de professionele,  altijd een uitdaging. Kijk in het werk dus goed of de lijnen strak gespoten zijn.

Mooie gradiënts, fades of overloopjes

Een fade of ook wel overloop of gradiënt genoemd, is het verloop van de ene kleur naar de andere kleur. Een goede graffiti artiest kan de ene kleur in de andere kleur doorspuiten zonder dat je vlekken of strepen ziet. Bekijk de fades van de graffiti goed zodat je kan zien of deze mooi in elkaar overlopen.

Detail.

Een getalenteerd graffiti artiest onderscheidt zich van de amateur door de hoeveelheid details die hij in het werk kan zetten. Uit de spuitbus komt een stip of straal van ongeveer 1cm breed. En de verf komt er ook met hoge druk uit. Probeer met dit moeilijke medium dan maar een klein detail aan te brengen. Dat is knap lastig. Kijk daarom goed naar de details die in het werk zitten.

  • De graffiti artiest en zijn vakkennis

Een graffiti artiest bespuit een muur of object met graffiti verf. Deze verf komt altijd uit spuitbussen. De spuitbus is lastig materiaal. De verf komt er met hoge druk uit en gaat zich in verschillende situaties op verschillende manieren gedragen. Niet alleen kennis over de spuitbus is belangrijk. Kennis over de ondergrond is ook heel belangrijk. Op welke manier moet de ondergrond voor behandeld worden? Niet elke ondergrond kan zo maar bespoten worden.

Daarom is het belangrijk dat je iemand hebt die precies weet hoe hij alles moet afdekken,  afplakken en voorbereiden. Omdat graffiti artiest een nieuw beroep is en hier geen opleiding voor is, moet de artiest een flinke dosis ervaring hebben. Ga dus altijd in zee met iemand die al vele jaren professioneel werkt. Wij zelf hebben meer dan 15 jaar professionele ervaring en spuiten al meer dan 25 jaar graffiti! We zijn alle uitdagingen dus al heel vaak tegen gekomen en weten precies hoe je daar mee om moet gaan.

  • De klanten van de graffiti artiest

Heel belangrijk om erachter te komen met wie je in zee gaat, is wat andere opdrachtgevers van de graffiti artiest vonden. Hier kan je op een aantal manier achter komen. De eerste is social-media. Kijk eens op de Facebook pagina of Instagram van de artiest. Onder de foto’s staan altijd berichten. Zie je hier leuke reacties van de klanten? Dat is een goed teken! Google heeft tegenwoordig een service ‘google mijn bedrijf’. Daar kan iedereen een review achterlaten en die is niet aan te passen door de beheerder. Op andere review platforms kan dit wel en daar krijg je dus een vertekend beeld. De ‘google mijn bedrijf’ pagina van de artiest is de beste plek om te lezen wat de ervaring van de opdrachtgevers was.

  • Is de graffiti artiest transparant?

Krijg je een duidelijk beeld wie de graffiti artiest is en wat zijn achtergrond is? Een anonieme graffiti artiest zal een stuk lastiger zijn aan te spreken op eventuele punten van kritiek als het werk af is

Neem de beste

We denken dat we je met deze tips een stuk verder geholpen hebben. We nodigen je van harte uit om op onze website naar voorbeelden van ons werk te kijken. Als je interesse hebt in een schildering van ons neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Blog

November 13, 2023
Hoe blinken wij uit als unieke professionele graffiti kunstenaars?
Bij ikwilgraffiti zijn we trots op onze samenstelling van twee humorvolle broers die als graffitikunstenaar allebei een unieke stijl en creatieve flair hebben.
September 18, 2023
6 tips bij het inhuren van een graffiti artiest
Hoe vind je een graffiti artiest in Nederland of België die precies kan maken wat je mooi vindt? En, minstens zo belangrijk, hoe vind je een graffiti artiest die betrouwbaar is en zijn afspraken na komt.
September 4, 2023
Graffiti ontmoet Assassin’s Creed
Bij de ingang van de van het Amsterdamse bos en de Bosbaan staat op de Amstelveenseweg een van de beroemdste Amsterdamse graffiti muren.
November 30, 2020
Muurschildering, van grottekening tot graffiti
Het straatbeeld van nu zou er kaal uit zien zonder de graffiti muurschilderingen. Maar er zijn natuurlijk nog andere redenen om iets op de muur te schrijven of te tekenen. Laten we bij het begin beginnen!
November 16, 2020
Graffiti op de muur of graffiti schilderij?
Maar hoe bepaal je nu wat jij wilt? Graffiti op de muur en op een doek hebben allebei een aantal voordelen!
October 29, 2020
Graffiti behang? Waarom geen echte graffiti?
Graffiti behangn, een leuk idee, maar heb je er ook aan gedacht dat je in opdracht heel makkelijk en goedkoop een originele graffiti op de kinderkamer kan laten spuiten