BedrijvenBlacklightHorecaKinderkamersObjectenParticulierSchilderijenWorkshops
September 10, 2020
Share

Ik zoek een goede graffiti kunstenaar, hoe doe ik dat?

Je ziet het op straat overal om ons heen: graffiti. Hoe vind je iemand die graffiti maakt?

Dat is lastig. De graffiti kunstenaars die op straat hun kunsten laten zien, hebben er juist een sport van gemaakt om niet gevonden te worden. De graffiti kunstenaars gebruiken niet hun eigen naam,  maar werken onder een alias, een schuilnaam waarmee ze bekend worden. Dus via hun graffiti naam kom je niet echt verder.

Een graffiti kunstenaar zoeken via Google 

In deze tijd is alles op internet te vinden. Dus een goed begin is je vriend Google. Maar wat toets je in bij Google? Je begint met het algemene woord ‘graffiti’, maar dan krijg je veel te veel algemene zoekwoorden. Je kunt dan gaan specificeren met zinnen zoals: ik zoek graffiti, ik wil graffiti of ik zoek een graffiti kunstenaar. Dan krijg je allerlei verschillende websites van verschillende graffiti spuiters. 

Hoe weet ik welke graffiti kunstenaar goed is?

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. De meeste websites hebben een portfolio, dat is een overzicht van het werk dat ze gemaakt hebben. Door te kijken naar het werk in het portfolio kan je zelfs als leek makkelijk zien wie goed is en wie niet. Je hoeft dus geen expert te zijn om te zien of het werk goed gemaakt is. Je kunt letten op hoe technisch het gespoten is. Van welke kwaliteit is het? Kunnen ze heel realistisch spuiten? Lijkt de graffiti net op een foto of zijn het alleen maar stripachtige plaatjes? Er zijn een aantal dingen die heel lastig zijn om te spuiten. Portretten en gezichten in graffiti zijn heel erg moeilijk om te maken. Op deze basis kun je de graffiti artiesten vergelijken.

Is het portfolio wel van de graffiti kunstenaar zelf?

 Het is natuurlijk heel belangrijk dat je goed kijkt of het werk dat in het portfolio staat echt door de betreffende graffiti kunstenaar is gemaakt. Sommige websites zetten plaatjes van graffiti werk op hun website, maar de betreffende kunstenaars hebben dit helemaal niet gemaakt. Lees even de teksten die onder het werk staat, dit zal snel veel duidelijkheid geven

Mooie opdrachtgevers betekent mooie graffiti

Een graffiti kunstenaar kan veel eigen werk hebben gemaakt, maar wat voor opdrachtgevers een artiest heeft, zegt echt wat over zijn kwaliteit.

Het duurt heel erg lang om op het niveau te komen waarop je voor grote bedrijven en multinationals mag werken. De grote bedrijven zijn heel veeleisend. De ontwerpen moeten aan de hoogste standaard voldoen en gaan door de verschillende afdelingen van de multinationals. Wil je op dit niveau mee mogen doen, dan moet je de beste kwaliteit werk kunnen leveren.

Ik zoek een betrouwbare graffiti kunstenaar

Het allerbelangrijkste is mooie graffiti, maar daarnaast zoek je ook een artiest die zijn afspraken na komt. Hoe kom je dit te weten? Op de website kan je hier meestal niets betrouwbaars over vinden, maar op Google mijn bedrijfspagina, kan iedereen een review achterlaten. Hier kun je dan zien wat de opdrachtgevers over de graffiti artiest schrijven. Zo krijg je een goed beeld van hoe de graffiti kunstenaar met zijn opdrachtgevers om gaat.

Social media

Alle bedrijven zitten op social media, dus elke graffiti kunstenaar heeft ook social media. Kijk als eerste op Facebook. Dit is hèt platform waarop je kunt zien hoe de graffiti kunstenaar omgaat met zijn klanten en sociale omgeving. Is het iemand die zich anoniem profileert? Of is het iemand die op een open, transparante en vriendelijke manier met zijn klanten om gaat. Het is altijd spannend om een graffiti kunstenaar in huis te halen, dus kies voor iemand die betrouwbaar is, zijn afspraken na komt en vooral vriendelijk is. Kijk ook naar het aantal volgers dat ze hebben op facebook. Hier kun je  uit afleiden hoe lang ze bezig zijn en hoe serieus. Het komt voor dat volgers gekocht worden. Dan lijkt het net of de artiest veel volgers heeft, maar dit is nep. Dit check je heel makkelijk door op 1 van hun foto’s te drukken en te kijken op de foto veel likes heeft en er veel onder gereageerd wordt. Bij een paar likes en comments weet je meteen dat het waarschijnlijk foute boel is.

Instagram is natuurlijk een prachtig medium waarop je kunt zien wat de artiest kan. Dit is het platform dat je als een portfolio kan beschouwen. Kijk naar wat je mooi vindt en wat je knap gemaakt vindt. Je hebt Instagram pagina’s die ook foto’s van andere graffiti kunstenaars laten zien, dus let daar ook weer op!

 

Wat voor soort graffiti kunstenaar zoek je?

Er is heel veel verschillende graffiti kunst. De graffiti is begonnen met graffiti letters. Dit is een specialisme op zich. Daarnaast heb de afbeeldingen of graffiti poppetjes. Deze variëren van heel kinderlijk tot super realistisch. Naast de graffiti heb je nu een opkomst van street-art vooral door kunstenaars als Banksy. Deze schilderingen worden vaak door middel van stencils gemaakt en gaan meer richting kunst.

Hoe weet je of een graffiti kunstenaar mooie letters kan maken? 

Als een graffiti kunstenaar lang bezig is met graffiti dan kan hij prachtige graffiti letters tekenen. De kwaliteit waar je op kan letten is natuurlijk kleur gebruik. Op welke manier wordt de in inkleuring, ook wel ‘fill-in’ gemaakt? Hoe wordt de achtergrond gespoten? 

Ook is het goed om te kijken naar de leesbaarheid van de letters. Beperkte spuiters beheersen maar één niveau van leesbaarheid. Kijk of de graffiti artiest de letters van leesbaar tot bijna abstract kan maken. Dan weet je zeker dat hij tijdens het ontwerpproces van de opdracht altijd de letters kan aanpassen tot de leesbaarheid die jij zoekt.

 

Beheerst de graffiti kunstenaar verschillende stijlen?

Als een graffiti kunstenaar niet professioneel werkt, specialiseert hij zich meestal in slechts één  stijl of techniek. Als je een professionele graffiti artiest zoekt, is het juist heel belangrijk dat je iemand vindt die verschillende stijlen kan spuiten. Ten eerste omdat hij dan sowieso de stijl kan spuiten die jij wilt (als je al een duidelijk eerste idee hebt). Maar het is ook belangrijk dat hij andere stijlen kan spuiten waardoor hij in staat is tijdens het ontwerpproces met gave nieuwe ideeën of suggesties te komen. Verrassend voor jou dus.

 Hoe verloopt het contact?

Bij een goede graffiti kunstenaar kun je geheel vrijblijvend een offerte op laten stellen. Hoe lang het duurt voor je een reactie hebt en op welke manier het contact gaat, is een belangrijke indicatie van hoe het vervolg van de opdracht zal verlopen

Is het duidelijk met wie je te maken hebt?

Veel graffiti kunstenaars leven in de schaduw, maar je bent op zoek naar een betrouwbaar bedrijf of artiest. Je zit niet te wachten op iemand die zijn afspraken niet gaat nakomen. Daarom is het belangrijk dat je weet met wie je te maken hebt. Is het duidelijk op de website met wie je nou eigenlijk zaken doet? Kun je iets vinden over zijn achtergrond? Als dit niet zo is, dan is het in ieder geval iemand die niet wil dat je weet wie hij is. Dat is geen goed begin van een samenwerking.

Conclusie

Het zoeken van een graffiti kunstenaar is een leuk proces. Als je weet waar je op moet letten, kun je  heel makkelijk die graffiti artiest vinden die bij je past. Kijk dus vooral naar het portfolio, de social media en de reviews zodat je een goed beeld hebt van de kwaliteit van het werk en de betrouwbaarheid van de artiest.

Blog

November 13, 2023
Hoe blinken wij uit als unieke professionele graffiti kunstenaars?
Bij ikwilgraffiti zijn we trots op onze samenstelling van twee humorvolle broers die als graffitikunstenaar allebei een unieke stijl en creatieve flair hebben.
September 18, 2023
6 tips bij het inhuren van een graffiti artiest
Hoe vind je een graffiti artiest in Nederland of België die precies kan maken wat je mooi vindt? En, minstens zo belangrijk, hoe vind je een graffiti artiest die betrouwbaar is en zijn afspraken na komt.
September 4, 2023
Graffiti ontmoet Assassin’s Creed
Bij de ingang van de van het Amsterdamse bos en de Bosbaan staat op de Amstelveenseweg een van de beroemdste Amsterdamse graffiti muren.
November 30, 2020
Muurschildering, van grottekening tot graffiti
Het straatbeeld van nu zou er kaal uit zien zonder de graffiti muurschilderingen. Maar er zijn natuurlijk nog andere redenen om iets op de muur te schrijven of te tekenen. Laten we bij het begin beginnen!
November 16, 2020
Graffiti op de muur of graffiti schilderij?
Maar hoe bepaal je nu wat jij wilt? Graffiti op de muur en op een doek hebben allebei een aantal voordelen!
October 29, 2020
Graffiti behang? Waarom geen echte graffiti?
Graffiti behangn, een leuk idee, maar heb je er ook aan gedacht dat je in opdracht heel makkelijk en goedkoop een originele graffiti op de kinderkamer kan laten spuiten