Uncategorized
November 30, 2020
Share

Muurschildering, van grottekening tot graffiti

 Als je nu op straat loopt zie je het overal: Graffiti! Het straatbeeld van nu zou er kaal uit zien zonder de graffiti muurschilderingen. Iedereen die wel eens zijn naam op heeft geschreven met een stift of spuitbus weet hoe lekker dat is. Het is zo’n oer gevoel. Door je naam ergens op te zetten is het van jou.

Maar er zijn natuurlijk nog andere redenen om iets op de muur te schrijven of te tekenen.

Laten we bij het begin beginnen

DE PREHISTORIE

De eerste muurschilderingen zijn waarschijnlijk de grotschilderingen. Dit zijn muurschilderingen aangebracht zijn op een rotswand in een grot. De eerste van deze grotschilderingen zijn ongeveer 42.000 jaar geleden gemaakt. Deze schilderingen werden waarschijnlijk gemaakt omdat dit deel was van het jachtritueel. In de muurschilderingen zie je altijd dieren afgebeeld zoals bizons en paarden. De experts denken dat ze deze dieren afbeeldde zodat de jagers deze dieren makkelijk zouden kunnen vangen.

EGYPTISCHE HIËROGLIEFEN EN AFBEELDINGEN

De Egyptische hiërogliefen zijn pictogrammen die een schrift vormen. Ze vertellen iets door middel van plaatjes. Deze hiërogliefen werden vaak in steen gehakt maar ook geschilderd. Dit schrift werd ongeveer 4000 jaar voor christus ontwikkeld. Naast de hiërogliefen, maakten de Egyptenaren uit deze tijd ook prachtige muurschilderingen. De bekendste zijn de schilderingen in de graftombes van belangrijke figuren.

ROMEINSE FRESCO’S

Vanaf 700 voor christus ontwikkelde de Romeinen de Fresco. Dit is een schildertechniek waarin de verf in een natte pleisterlaag wordt aangebracht. Doordat deze laag gevoelig is voor de regen kan hij alleen binnen aangebracht worden. Hele beroemde muurschilderingen die goed bewaard zijn gebleven zijn de fresco’s uit Pompeï

ROMEINSE GRAFFITI

Maar niet alleen de Fresco’s komen uit het Romeinse rijk. Ook graffiti heeft zijn oorsprong hier gevonden! Op de oude stadsmuren werden al teksten, boodschappen en muurschilderingen gekrast. Dit krassen heette toen al Graffiti! Zo komen we aan de naam.

KERKELIJKE MUURSCHILDERINGEN

Nadat het romeinse leger onder de voet werd gelopen, gebeurde er niet zo heel veel op artistiek vlak. In kerken werden simpele religieuze afbeeldingen gemaakt. De muurschilderingen kregen een andere functie. Ze konden de simpele kerkbezoekers in plaatjes her kerkelijke verhaal laten zien. Deze religieuze muurschilderingen groeiden later uit tot prachtige kunstwerken. Denk maar aan het beroemde fresco van Leonardo Da Vinci van het laatste avondmaal uit 1498. De religieuze kunst die daaruit voortkwam is eigenlijk wat wij vaak ‘klassieke kunst’ noemen

TROMPE-L’OEIL EN HET LIJNPERSPECTIEF

Maar wanneer werden muurschilderingen dan op een andere manier gebruikt? In de vroege kerkelijke kunst wisten ze nog niet hoe het lijnen perspectief werkte. In de muurschildering werden objecten of personen die achter elkaar stonden gewoon boven en onder elkaar geplaatst op de wand. In de renaissance werd uitgevonden dat dingen die verder weg staan kleiner afgebeeld moeten worden. Toen de schilders dit doorkregen waren ze in staat optische illusies te creëren: De Trompe-l’oeil.  Dit is een Franse term en betekend letterlijk: bedrieg het oog. Muurschilders waren in staat ramen op muren te schilderen of illusies van hele landschappen op wand te kwasten, zo echt dat je er zo in zou willen lopen.

DECORATIEVE MUURSCHILDERINGEN

Doordat alles mogelijk werd kon de muurschildering nu niet alleen functioneel gebruikt worden maar ook decoratief. In de grachtenpanden van Amsterdam werden de plafonds beschilderd met de mooiste taferelen. Muurschilderingen werden langzaam maar zeker iets waar je van mocht genieten, een nieuwe vorm van kunst. Het mocht gewoon mooi zijn.

 

POLITIEKE MUURSCHILDERINGEN

In tijde van crisis was het vaak voor burgers onmogelijk om in het openbaar te laten weten dat ze ontevreden waren met hoe het ging een land. Wat was nou de beste manier om dit aan zo veel mogelijk mensen te laten weten? Juist! Door het op de muur te schrijven of schilderen. Deze vorm van politieke muurschilderingen zie je nog steeds.

GRAFFITI EN NEW YORK

De jeugd uit New York in de jaren 80 verveelde zich stierlijk. Ze kwamen op het idee om met spuitbussen en stiften hun namen om muren en metro’s te gaan schrijven. Om niet gepakt te worden maar wel beroemd schreven ze een alias of schuilnaam op. Deze namen werden steeds meer versierd en op een kunstige manier aangebracht. Deze stijl werd snel overgenomen in andere steden waaronder Amsterdam! De graffiti-scene was geboren!

GRAFFITI EN STREET-ART MUURSCHILDEIRNGEN

De graffiti kunstenaars werden steeds beter in het beheersen van hun materiaal. De graffiti scene begon zich op te splitsen tussen de echt diehard graffiti vandalisten en de graffiti street-artist. De laatste waren steeds meer bezig met kunst en soms ook politieke muurschilderingen. De meest beroemde street-artist op dit moment is Banksy. Hij is ook de meest beroemde en bestbetaalde kunstenaar van dit moment! Hij is zo beroemd dat de muurschilderingen die hij heeft gemaakt beveiligd moeten worden omdat de hele muur soms gestolen wordt waar de muurschildering op staat!

 

MUURSCHILDERINGEN EN IK WIL GRAFFITI 

Ikwilgraffiti heeft zich altijd laten inspireren door de graffiti scene en is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van elke soort muurschildering.

Kijk lekker rond op onze website voor voorbeelden van muurschilderingen die we gemaakt hebben of neem contact met ons via de contact pagina!

Blog

November 13, 2023
Hoe blinken wij uit als unieke professionele graffiti kunstenaars?
Bij ikwilgraffiti zijn we trots op onze samenstelling van twee humorvolle broers die als graffitikunstenaar allebei een unieke stijl en creatieve flair hebben.
September 18, 2023
6 tips bij het inhuren van een graffiti artiest
Hoe vind je een graffiti artiest in Nederland of België die precies kan maken wat je mooi vindt? En, minstens zo belangrijk, hoe vind je een graffiti artiest die betrouwbaar is en zijn afspraken na komt.
September 4, 2023
Graffiti ontmoet Assassin’s Creed
Bij de ingang van de van het Amsterdamse bos en de Bosbaan staat op de Amstelveenseweg een van de beroemdste Amsterdamse graffiti muren.
November 30, 2020
Muurschildering, van grottekening tot graffiti
Het straatbeeld van nu zou er kaal uit zien zonder de graffiti muurschilderingen. Maar er zijn natuurlijk nog andere redenen om iets op de muur te schrijven of te tekenen. Laten we bij het begin beginnen!
November 16, 2020
Graffiti op de muur of graffiti schilderij?
Maar hoe bepaal je nu wat jij wilt? Graffiti op de muur en op een doek hebben allebei een aantal voordelen!
October 29, 2020
Graffiti behang? Waarom geen echte graffiti?
Graffiti behangn, een leuk idee, maar heb je er ook aan gedacht dat je in opdracht heel makkelijk en goedkoop een originele graffiti op de kinderkamer kan laten spuiten